Mijn 10 tips bij een verkoudheid

Het is weer die periode van het jaar. Iedereen loopt snotterend rond met een zakdoek en hoest erop los. Dankzij het vele kussen en handjes schudden met de feestdagen zit ik met een verkoudheid. Vervelend, natuurlijk. Vandaag deel ik met jullie mijn tien tips, zodat je die verkoudheid resoluut de kop kan indrukken.

1 VICKS SMEREN

Vicks to the rescue. Dit is een persoonlijke toptip: smeer vicks op de plaatsen waar je sinussen zitten. Smeer met mate! Geloof me. Je zal het misschien niet onmiddellijk voelen, maar dat komt wel. Dit is de grootste tip: smeer met mate. Anders heb je het gevoel dat je kop in brand staat en kan je zeker de slaap niet vatten.

2 DRINK VOLDOENDE

Bij een verkoudheid heeft je lichaam vocht nodig. Zorg er dus voor dat je voldoende drinkt, maar geen alcohol, energiedrankjes of koffie, want die hebben een uitdrogend effect. Krijg je na een tijd koud van al dat water? Schakel dan over op kruidenthee.

Daarnaast drink je ook beter geen fruitsap. Dranken met toegevoegde suikers moet je dus uit de weg gaan. Die extra suiker verhindert namelijk dat witte bloedcellen de infectie aanpakken. Wil je toch een stevige dosis vitamine C, eet dan een appelsien of pompelmoes of pers wat citroen in je thee. Zo krijg je meer vezels binnen en natuurlijke suikers.

3 KIPPENSOEP

Het is een eeuwenoud cliché, maar het werkt. Kippensoep heeft een ontstekingsremmende werking die de infecties helpt te bestrijden. Daarnaast werkt de warmte verzachtend en is het makkelijk te eten.

bouillon-damour22

4 LET OP JE VOEDING

Vis, kalkoen en kip helpen de organen die witte bloedcellen aanmaken. Die zijn dus een belangrijk hulpmiddel in je strijd tegen je verkoudheid. Blijf daarentegen ver weg van vette voeding zoals frieten of een sappige steak. Dat verteer je moeilijker en het onderdrukt je immuunsysteem.

Look helpt trouwens ook goed bij een verkoudheid. Voeg het toe aan je kippensoep of andere maaltijden of gooi het in het kookwater van andere groenten. Zo geef je een extra boost aan de vitaminen.

5 GEMBER

Gooi wat gember in kokend water tot het water geel kleurt en drink het vervolgens op als thee met wat honing. Gember heeft een ontstekkingsremmende werking.

6 NEUSSPRAY

Nog zo’n lifesaver is neusspray. Gebruik bij voorkeur een spray met zout en water, want die zijn niet schadelijk. Je kan zelf een zoutwateroplossing maken door één theelepel zout in een glas water te doen, maar je kan ze natuurlijk ook kant-en-klaar kopen bij de apotheek.

7 STOMEN

Bij een verkoudheid kan stomen verlichting bieden. Voeg echter geen kamille of menthol aan het kokende water toe, want dat irriteert de slijmvliezen. Stomen versnelt de genezing wel niet, het verlicht de klachten gewoon.

8 SLAAP VOLDOENDE

En tenslotte: probeer voldoende te slapen. Ik weet dat dit gemakkelijker gezegd is dan gedaan, maar slaap is en blijft het beste medicijn. Moest je toch met een geblokkeerde neus in bed liggen, ga dan even op je duim zuigen. Ik weet het.. Het klinkt belachelijk, maar probeer het maar eens! Het werkt! Je kan natuurlijk ook een gesneden ui naast je bed leggen om je neus open te krijgen.

9 GOEIE HYGIËNE

Een goeie hygiëne is essentieel bij een verkoudheid. Houd bij het hoesten of niezen een hand of zakdoek voor je mond en was je handen regelmatig. Daarnaast is het belangrijk dat je veelgebruikte gladde oppervlakken, zoals deurklinken en kranen, regelmatig schoonmaakt. Bacteriën en virussen kunnen daar lang op overleven.

10 RAAK JE NEUS, MOND EN OGEN NIET AAN

Raak met je handen je gezicht zo weinig mogelijk aan. Vooral je neus, mond en ogen, want dat zijn de drie belangrijkste toegangswegen waarlangs je je lichaam (opnieuw) kan besmetten en dat wil natuurlijk niemand!

Dit waren mijn 10 tips tegen een verkoudheid. Hopelijk heb je er wat aan gehad! Al hoop ik vooral dat je ze niet direct nodig hebt ;D.

Liefs

Birgit ♥

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge